Alzheimer Sverige är en rikstäckande patient- och anhörigorganisation som grundades 1986 för att ge råd och stöd till personer med Alzheimers sjukdom, och andra kognitiva sjukdomar, samt deras närstående. Vi vill underlätta och skapa bra förutsättningar för att alla med kognitiva sjukdomar ska kunna fortsätta leva sitt vanliga liv så länge det är möjligt.
Telefonrådgivning
Telefontid 14.00-19.00 020-73 76 10Persiska 0766-48 63 83
Bosniska (BKS) 0760-40 07 36
Hitta din lokalförening!
Alzheimer Sverige finns på flera orter.
Minnesvärda gåvor som gör skillnad!
På Alzheimer Sverige arbetar vi med att skapa bättre förutsättningar för personer som drabbats av Alzheimers sjukdom och andra kognitiva sjukdomar såväl som för dig som är anhörig till en drabbad. Du kan stötta vårt arbete och våra medlemmar på flera sätt, bland annat genom att bli medlem, köpa ett armband eller skänka en gåva.
Minnesvärda gåvorNyheter
Filtrera: Alla nyheter Rapporter Projekt
2017-11-28
Om vikten av en demensstrategi
Varje dag insjuknar närmare 70 personer i en demenssjukdom och cirka var femte person över 80 år får demens. Idag lever 160 000 personer med sjukdomen och 2050 kommer den siffran vara det dubbla. Vilka utmaningar står vården och omsorgen inför? Och vad innebär detta för samhället? Lyssna på Frida Nobel, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen och specialistläkare i geriatrik som prata...
Läs mer2017-11-07
Forskning om demenssjukdomar belönas med Nordiska Medicinpriset 2017
Nordiska medicinpriset, som utdelas av Stiftelsen för Nordiska Medicinpriset i samarbete med Folksam, är ett av Nordens största medicinpriser och utdelas årligen. Prissumman på en miljon kronor, som i år delas av de två pristagarna, tilldelas för ”särskilt framstående vetenskapliga insatser” inom områden som har stor betydelse för människors hälsa och ohälsa. Pristagare utses efte...
Läs merVanliga frågor & svar
När du eller en anhörig misstänker Alzheimers.
På Alzheimer Sverige arbetar vi bland annat för att sprida kunskapen om hur en minnesutredning går till, och vad du som patient har rätt till. Läs mer om hur processen går till steg för steg, och vilka möjligheter som finns tillgängliga inom sjukvården.
Läs merKognitiva hjärnsjukdomar
Det finns många olika slags kognitiva hjärnsjukdomar (demenssjukdomar) och ledande forskare misstänker att det finns ännu fler än de som hittills har konstaterats. Orsak och förlopp skiftar, men gemensamt för dem är att de på olika sätt angriper och skadar hjärnans celler.
Läs merCafé minnesvärt
Medlemmar och besökare till Café minnesvärt håll ut, Vi vet att det är svårt! Vi hade hoppats på att kunna öppna upp våra lokala mötesplatser i liten skala i början av november. Vi beklagar att vi inte kan göra det då vi vet att många känner sig ensamma och saknar den sociala samvaron som mötesplatserna kan ge.
Läs mer