Succén med Alzheimer Café fortsätter. I våras berättade vi att vi hade caféverksamheter på 16 orter i Sverige. I september blir det 20! Den 1 september startar nämligen Alzheimer Café i Båstad och den 8 september slår vi upp portarna i Växjö. 

Alzheimer Café grundades i Holland 1997 av psykiatrikern Bere Miesen. Hon ville skapa en mötesplats för minnessjuka och deras familjer. I sitt dagliga arbete såg Miesen hur de kognitiva sjukdomarna ofta var förenade med skamkänslor. Man pratade helst inte om sjukdomen, inte ens mellan livskamrater. Denna stigmatisering ville Miesen bryta.

Sveriges första Alzheimer Café startade 2006 av och på Ersta diakoni, i samarbete med Alzheimer Sverige. Alzheimer Café arrangeras numera på en mängd olika platser i Sverige och genomförs oftast i samarbete med någon lokal partner, till exempel en kommun, Röda Korset eller diakonin.

Alzheimer Café i Växjö blir ytterligare ett samarbete med Studieförbundet Bilda. 

Caféet genomförs en gång i månaden och alltid vid samma tid. Vi bjuder alltid in föreläsare.

Båstad

 
Elisabet Londos, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet är ledande expert på LBD i Sverige.

Vid premiären i Båstad kommer professor Elisabet Londos att tala om Lewy Body sjukdom, LBD, en fortfarande underdiagnosticerad men också fascinerande sjukdom som oftast drabbar män.

Därefter kommer överläkaren Sibylle Mayer att tala om BPSD, som är ett väldigt viktigt begrepp inom dagens moderna demensvård.

Alzheimer Sverige har publicerat flera artiklar om Lewy Body sjukdom där Elisabet Londos varit sakkunnig. Läs gärna våra artiklar Hade Don Quijote Lewy body sjukdom? och Robin Williams självmord ses i nytt ljus. 

Ni kan även förbereda er genom att läsa artikeln om Sibylle Mayer och kvalitetsregistret BPSD. 

Tid: Torsdagen den 1 september, kl 18.00-20.00
Plats: Agardhsalen, Båstads Bibliotek

Växjö

Till premiären i Växjö kommer professor em Arne Brun för att tala om pannlobsdemensen, som möjligen är den svåraste av de kognitiva hjärnsjukdomarna. Arne Brun är en världsauktoritet på ämnet - det var nämligen han som upptäckte sjukdomen på 1970-talet!


Professor Arne Brun upptäckte pannlobsdemensen på 1970-talet. Här signerar han boken om sitt liv. Till höger Birgitta Brun, svägerska. Foto: Lena Breitner

Arne Brun är vid 86 års ålder fortfarande verksam som forskningsskribent. Förra året förärade Minneskliniken i Malmö honom en hel bok, som fick namnet I huvudet på en hjärnforskare – Samtal med neuropatolog Arne Brun. Boken är skriven av Set Matsson.

Arne Bruns humor och värme är välkänd. Han är även känd för att flera gånger ha gått till final i Snapsvise-SM, bland annat år 2013 med en visa som heter Alzheimergöken. Om vi får höra någon snapsvisa i Växjö låter vi vara osagt - men på frågan

Tid: Torsdagen den 8 september, kl 18.00-20.00
Plats: Equmeniakyrkan, Bergövägen 2, 35244 Växjö