I år skapar vi medvetenhet och nya traditioner

Kanske kommer vi att minnas 2020 som ett av de konstigaste åren i våra liv, kanske kommer vi att minnas 2020 som året som fick oss att vakna. Det är omöjligt att veta ännu, men en sak är säker: 2020 kommer inte att lämna oss utan avtryck. Det här året har fått oss att ifrågasätta saker och bli mer medvetna om vårt samhälle och vår värld. Det är den här nyväckta medvetenheten vi tar med oss när vi i år på Internationella Alzheimerdagen ägnar hela dagen åt att bryta stigman och prata om Alzheimer.

Nytt för i år är att vi uppmärksammar Internationella Alzheimerdagen med Alz Support Open – tillsammans med en rad olika padelhallar runt om i Sverige arrangerar vi en välgörenhetsturnering för företagare och padelentusiaster, något vi vill göra till en ny tradition. Du kan läsa mer om Alz Support Open här. Matcherna från Älmhult kommer att livestreamas, du kan se dem här *länk*. Dessutom kommer vi på Alzheimer Sverige att vara på plats i Älmhult hela dagen och prata om och skapa medvetenhet om Alzheimer.

Trots att Alzheimer är den fjärde största folksjukdomen och drabbar så många av oss är det en sjukdom som hamnar åt sidan i samhället. Och kanske beror det främst på att ”demens” ses som en konsekvens av åldrande, medan det i själva verket är en obotlig sjukdom som kan drabba vem som helst. En sjukdom som har hemska konsekvenser inte bara på den direkt drabbade, utan även på de närmast anhöriga, både emotionellt och ekonomiskt eftersom det statliga stödet är bristfälligt. Bara i Sverige berörs 1 miljon människor av Alzheimer varje dag och med tanke på den stora procentuella utspridningen i landet borde det finnas mer kunskap om och stöd för personer, inte bara med Alzheimer, utan med alla typer av kognitiva hjärnsjukdomar.

En sak som vi alla kommer att minnas från det märkliga året 2020 är att världen mötte en pandemi. En pandemi som varit förödande för samhället på mer än ett sätt, där moraliska aspekter fått ställas på sin spets och frågan om vems liv som är mest värt har ställts mer än en gång. Som tidigare sagt så vet vi ännu inte hur vi kommer att se på det hela när vi fått chansen att zooma ut lite, men en sak som vi redan nu kan konstatera är att människor dör av ensamhet varje dag. Den sociala aspekten i våra liv är livsviktig, och utan närhet överlever vi inte. En aspekt som helt glöms bort när vi sätter in besöksförbud på ålderdomshemmen där ensamheten kanske är som störst. När vi tror att vi skyddar våra äldre, gör vi kanske egentligen raka motsatsen. Kanske kunde naturen ersätta en viss del av ensamheten för de isolerade under sommaren, men nu när hösten är här och sommarens skimmer inte längre når fram, vad ska då fylla dess tomrum? Det är något vi behöver prata mer om.

Den största problematiken med Alzheimer ligger just i bristen på medvetenhet och kunskap i samhället, både om hur sjukdomen manifesterar sig och vad man kan göra för att fortsätta leva ett bättre liv med den. Hur ska vi kunna skapa rätt förutsättningar till en så stor grupp lidande människor när deras situation inte ses som problematiskt? Vi måste våga prata om Alzheimer, bryta stigman och hjälpas åt att #fortsättaleva. Det är vad Internationella Alzheimerdagen handlar om. Och det kan vi bara göra tillsammans.


Det är enkelt att hjälpa till!
Tillsammans kan vi sprida kunskapen om Alzheimer i Sverige
– Bli medlem i och/eller stötta Alzheimer Sverige eller andra Alzheimerorganisationer genom donation
– Hjälp oss att sprida medvetenhet om Alzheimer genom att dela på sociala medier och tipsa om vårt nyhetsmail

 

Bli medlem »