I morgon har den Oscarsbelönade filmen Still Alice Sverigepremiär. P1 Morgonuppmärksammade det hela i dag genom ett inslag där Alzheimerföreningen Sveriges Kristina Westerlund intervjuas. Frågan som ställdes var om en film kan få oss att prata mer om Alzheimers.

Vi hör sekvenser ur filmen. Alice Howland är en framgångsrik professor i femtioårsåldern som mitt under en föreläsning plötsligt tappar bort sig och hittar inte orden. Hennes man blir arg på henne då hon har glömt att de var bokade på en middag. I en tredje sekvens beskriver hon hur det är att leva med Alzheimers sjukdom.

Intervjun handlade mycket om skam och tabu, och om varför vi är så rädda för att berätta om att sjukdomen drabbat oss. Kristina Westerlund menar att hjärnans sjukdomar skrämmer oss, och att människor drar sig undan. Vi är rädda för att inte bli accepterade, att inte höra till. Symptomen visar sig oftast långt innan vi söker läkarvård. Vi bortförklarar med oro, stress, att det är mörkt.

Framför allt pekar Kristina Westerlund på att vi har fel föreställningar om sjukdomen. I Sverige pratar vi om äldres sjukdomar och om äldreomsorg, men Being Alice handlar faktiskt om en kvinna som precis fyllt 50 år.

Det här är sjukdomar som drabbar vem som helst. När som helst i livet. Det tillhör inget normalt åldrande, säger Kristina Westerlund.

Sverige behöver ändra synen på Alzheimers sjukdom och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar.  Men tyvärr har sjukdomen sätts in i ett fack där våra politiker tyvärr behandlar sjukdomen som ”äldreomsorg”.

Detta är inte äldreomsorg, säger Kristina Westerlund.


Stefan Löfven gör samma fel som Fredrik Reinfeldt: placerar Alzheimers sjukdom och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar under en äldreminister.

Våra folksjukdomar drabbar människor mitt i livet, men blir vanligare ju äldre vi blir. Det gäller cancer, hjärt-kärl-sjukdomar, stroke och Alzheimers sjukdom och andra kognitiva hjärnsjukdomar.

Det sägs ej i inslaget, men både den förra och nuvarande regering har valt att lägga alla folksjukdomar utom demenssjukdomarna under en minister ansvarig för folkhälsa och sjukvård. Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar hamnat under en äldreminister, trots att människor som är 50 eller för all del 29 år kan drabbas och trots att Alzheimers sjukdom definitivt är kopplad till folkhälsofrågor.

I P1 Morgons Katherine Zimmerman nämner att USA har haft flera kända människor som gått ut och berättat att de har sjukdomen, till exempel Ronald Reagan och undrar vad det har för betydelse. Svaret Kristina Westerlund ger är att det är viktigt att människor med makt, människor vi ser upp till går ut och berättar att de har sjukdomen.

Vi skulle i Sverige behöva någon Alzheimers Sighsten Herrgård 
Någon som gav sjukdomen ett ansikte, säger hon.

Kristina Westerlund hoppas att Still Alice kommer att ha väldigt stor betydelse för sättet vi ser på demenssjuka i Sverige.

Att vi ser att det är en kvinna mitt i livet. Mitt i sin karriär. Så ung, säger Kristina Westerlund och kallar Julianne Moores rollprestation enastående.

Radioinslaget har ni här.

TEXT: LENA BREITNER