Alzheimermånaden inleds idag - kom ihåg att en hjärna drabbas var tredje sekund

I dag är det den 1 september och då inleds World Alzheimer’s Month™ eller Internationella Alzheimermånaden, som den heter på ren svenska. Världsorganisationen Alzheimer's Disease International, ADI, som äger varumärket, instiftade den år 2012. I år är det alltså fjärde året som arrangemanget hålls.

Men internationellt uppmärksammande av Alzheimers sjukdom och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar har ju skett fler år, kanske någon tänker. Och det stämmer!

Den Internationella Alzheimerdagen instiftades den 21 september 1994 av Alzheimer’s Disease International, ADI, och då vi i Alzheimerföreningen Sverige är Sveriges representant i världsorganisationen så är det vi som har i uppdrag att manifestera händelsen varje år i vårt land. Det har vi alltså gjort i över tjugo år och ska även göra i år.

Det formligen regnar dagar för kanelbullar och annat. Varför ha en hel månad om Alzheimers sjukdom och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar - eller varför ens en hel dag kanske någon undrar?

Internationella Alzheimerdagen och Alzheimermånaden  har ett enda stort syfte: att öka kunskaperna kring Alzheimers sjukdom och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar. Det är alltså inte en insamlingskampanj utan en informationskampanj.

Årets kampanj heter Remember me - Kom ihåg mig! och handlar alltså om att informera om och uppmärksamma tidiga tecken på demenssjukdom. Kom ihåg mig-kampanjen handlar också om att inte glömma bort eller gömma undan våra nära och kära som lever med svåra kognitiva hjärnsjukdomar. Vi ska också komma ihåg de som har lämnat oss.

Finns så mycket att säga om Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar? Absolut! Varje år ger ADI ut sin World Alzheimer Report och årets rapport handlar om att prognoserna för hur många som drabbats och kommer att drabbas globalt får skrivas upp kraftigt, medan prognoserna för Central- och Västeuropa skrivs ned något. Läs mer här.

Tidigare har man talat om att en hjärna drabbas var fjärde sekund. Nu bedömer man att en hjärna drabbas var tredje sekund (eller 3,2:e för att vara exakt).

En av skribenterna till ADI-rapporten är professor Anders Wimo vid Karolinska institutet, som varit Socialstyrelsens expert kring samhällskostnader och vars beräkningar är grunden till de officiella siffror vi har i dag om demenssjukdomarnas utbredning i Sverige.

Det är alltså vi som har ADI:s uppdrag att manifestera Internationella Alzheimermånaden och Internationella Alzheimerdagen. I år sker de stora arrangemangen i Göteborg och i Malmö.

Vi ses måndagen den 21 september på Konserthuset i  Göteborg och på Scandic Triangeln i Malmö mellan klockan 18 och 21. Ingen föranmälan krävs. Vi kommer att bland föredrag av våra främsta forskare med underhållning av olika de slag. Vi ses på Alzheimerdagen!