Arbete för en modern demensvård gav guldskalpell till Minneskliniken i Skåne

Lennart Minthon tog emot guldskalpellen då Minneskliniken vid Skånes universitetssjukhus, SUS, utsetts till årets förnyare inom sjukvården. Orsaken var etableringen av BPSD-registret. Foto: Privat

Dagens Medicin har delat ut den årliga guldskalpellen. Årets förnyare blev till vår glädje Minneskliniken vid Skånes universitetssjukhus, SUS, som har utvecklat det så kallade BPSD-registret.

Årets förnyare i sjukvården har skapat ett interaktivt och kraftfullt arbetsverktyg som förbättrar vården och omsorgen för en patientgrupp som vården tidigare stod handfallen inför. Genom att systematiskt registrera och kartlägga psykiska och beteendemässiga symtom hos patienter med demens har pristagarna med imponerande snabbhet lyckats etablera ett modernt och kunskapsbaserat arbetssätt i demensvården i hela Sverige, lyder motiveringen.

BPSD står för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens och handlar om att på ett systematiskt sätt försöka kartlägga och dämpa aggressivitet, oro, apati, hallucinationer eller sömnstörningar hos enskilda patienter. Målet är att öka livskvalitén för den enskilde patienten, sekundärt att underlätta för medpatienter och personal. Konkret kan det handla om att komma fram till att en patient ska äta på sitt rum istället för i matsal, eller att patienten på morgonen ska få lyssna på en viss typ av musik.

GULDSKALPELLEN INSTIFTADES 2006 AV TIDNINGEN DAGENS MEDICIN OCH DELAS I ÅR UT FÖR TIONDE GÅNGEN. SYFTET ÄR ATT UPPMÄRKSAMMA OCH BELÖNA EN ELLER FLERA PERSONER SOM HAR VISAT PROV PÅ NYTÄNKANDE OCH ENGAGEMANG I SVENSK HÄLSO- OCH SJUKVÅRD. GULDSKALPELLEN SKA INSPIRERA TILL ÖKAD KVALITET I SJUKVÅRDEN, TILL NYTTA FÖR BÅDE ANSTÄLLDA OCH PATIENTER.