FRAMGÅNGAR FÖR STIFTELSEN ALOIS ALZHEIMER. DET BLEV DUBBEL POTT FÖR 13-ÅRIGA PATRICIA, SOM SAMLAT IN ÖVER 20 000 KRONOR GENOM SINA MINNESARMBAND. MÅLET VAR 10 000. NU FORTSÄTTER HON PÄRLA MED HJÄLP AV FAMILJ, VÄNNER OCH NYA BEKANTSKAPER!

Krister Westerlund, ordförande för Stiftelsen Alois Alzheimer tar emot checken på 20 000 kronor av trettonåriga Patricia Lavesson från Kävlinge. Foto: Gunnar Ekberg

Det ringer på dörren till Alzheimerhuset. Vi öppnar och där står Patricia Lavesson och hennes mamma Malin Otthén. De kommer med glada nyheter! Patricia har pärlat ihop 20 000 kronor till Stiftelsen Alois Alzheimer. Dubbelt så mycket som hon planerade i höstas!

Patricia är 13-åringen från Kävlinge som började tillverka pärlarmband med orden ”Minne” eller ”Memory” för något mer än ett halvår sedan.

Jag började pärla för Alzheimersjuka därför att vi inte ska glömma de drabbade som inte är så bra på att göra sina röster hörda i samhället, därför att deras minne försvinner bit för bit, säger Patricia.

Patricias mamma jobbar på Minneskliniken SUS Malmö, som arbetar med klinisk, patientnära forskning i samarbete med Lunds universitet. Det är just detta som Stiftelsen Alois Alzheimer samlar in pengar till och som Patricia valt att stödja med sitt pärlande: Klinisk forskning på människor i stället för experiment med möss.

Minnesarmbanden tillverkas för Stiftelsen Alois Alzheimer. Foto: Gunnar Ekberg

Minnesarmbanden tillverkas för Stiftelsen Alois Alzheimer. Foto: Gunnar Ekberg

Patricia vet att det ännu inte finns något botemedel mot Alzheimers och andra demenssjukdomar men att Minnesklinikens kliniska forskning, där man följer både drabbade och friska över tid, kan förbättra diagnostiseringen och kunskapen för att på sikt förbättra möjligheterna att hitta botemedel mot dessa sjukdomar.

Patricia finns på facebooksidan ”Minnesarmband”, armbanden kan köpas på Kunskapscentrum för demenssjukdomar på Minneskliniken i Malmö och kommer att säljas vid Alzheimerföreningens kommande arrangemang.

I november 2014 var Patricias mål att pärla ihop 10 000 kronor till Stiftelsen Alois Alzheimer. Beställningarna strömmade in!

Jag var tvungen att lägga ut en del pärlande för att hinna med, säger Patricia.

Det började med Wilma och hennes mamma Susanne i Täby sedan hängde Camilla i Nacka tillsammans med sin dotter på. En syjunta i Malmö pärlar för glatta livet och tycker det är lika roligt som att sy! Och vi ska inte tala om Patricias mormor som också börjat! Tack alla som hjälper till!

Det var både högtidligt och lite uppspelt stämning när Stiftelsen Alois Alzheimers ordförande Krister Westerlund tog emot den symboliska checken på 20 000 kronor av Patricia Lavesson. Nu ser vi fram emot det fortsatta pärlandet!

TEXT: GUNNAR EKBERG
VILL DU HA ETT MINNESARMBAND? SKICKA ETT MAIL TILL MINNESARMBAND@GMAIL.COM ELLER TITTA PÅ FACEBOOK.COM/MINNESARMBAND