Glimten i örat när Internationella Alzheimerdagen firas i Göteborg

Tomas von Brömssen och Mikael Neumann står för underhållningen, radioprofilen Stina Wollter är programvärd och ledande Alzheimerforskare föreläser. En kunskapsintensiv kväll med värme och ”glimten i örat” utlovas när Internationella Alzheimerdagen manifesteras på konserthuset i Göteborg den 21 september.
"Det är gratis. Ingen ska behöva välja bort att få kunskap på grund av att man inte har råd", säger Alzheimer Sveriges ordförande Krister Westerlund.

Var tredje sekund drabbas en hjärna av Alzheimers sjukdom eller någon annan svår kognitiv hjärnsjukdom. Det konstaterade den globala samarbetsorganisationen Alzheimer’s Disease International, ADI, när de i slutet på augusti lade fram den årliga World Alzheimer Report.

Prognoserna har kraftigt fått skrivas upp, främst vad gäller Afrika, Mellanöstern, Asien och Amerika. Vi kan glädjas åt att fler ökar sin levnadsstandard och livslängd, men ålder är också den enskilt största riskfaktorn för att drabbas av en demenssjukdom.

Globalt och nationellt arbetar ADI och dess medlemsorganisationer med att sprida kunskap om Alzheimers sjukdom och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar. Trots flera årtionden av arbete kan ADI och dess svenska representant Alzheimer Sverige konstatera att okunskap, missförstånd och fördomar fortfarande präglar verkligheten för drabbade och deras anhöriga.

Erik Portelius, docent i neurokemi vid Göteborgs universitet, är en av talarna på Internationella Alzheimerdagen, som manifesteras på Göteborgs konserthus den 21 september.

Spontant säger många att de vet vad Alzheimers är om man frågar, men efter ett föredrag brukar det ofta visa sig att de inte var så insatta i om vad som faktiskt händer i hjärnan vid Alzheimers sjukdom, säger han.

Ett stort problem är att många fortfarande tror att det rör sig om ett tillstånd som vi obönhörligt hamnar i om vi blir riktigt gamla. Men det är en sjukdom där även unga kan drabbas medan vissa äldre inte tycks göra det. Något botemedel lär inte komma inom den närmaste framtiden.

De positiva forskningsframgångar folk hör talas om handlar ofta om studier på möss, säger Erik Portelius. Man brukar säga att det finns över hundra sätt att bota en mus som har Alzheimers, men inte ett enda sätt att bota en människa.

I våras presenterades dock en antikroppsbehandling från Biogen som visat sig ge viss effekt på patienter.

Låt oss säga att det råder en försiktig optimism.

säger Erik Portelius

September är den Internationella Alzheimermånaden och årets världsomspännande kampanj från ADI heter ”Kom ihåg mig” och handlar om att lära folk att känna igen tidiga symptom.

Till manifestationen i Göteborg kommer Elisabet Londos, lektor vid Lunds universitet och överläkare vid enheten för klinisk minnesforskning vid Skånes Universitetssjukhus. Hennes specialitet är Lewy Bodys sjukdom och hon brukar visa bilder och filmer som öppnar ögonen för allmänheten. Svåra kognitiva hjärnsjukdomar kan påverka förmågan att bedöma avstånd och orientera sig i ett rum. Utspillda glas och ett konstigt sätt att sätta sig på en stol kan vara viktiga indikationer.

En av Sveriges ledande Alzheimerforskare Agneta Nordberg, professor vid Karolinska institutet i Stockholm, kommer också att föreläsa.

Kom ihåg mig-kampanjen handlar också om att inte glömma bort de drabbade. Diakonen Kristina Telerud lämnar ingen oberörd när hon förklarar och tar avstånd från ordet ”dement”, som betyder ”utan själ”. Det är de som inte är sjuka som behöver tänka om och möta demenssjuka människor på deras planhalva. Vårt sätt att prata fort och vår vilja att snabbt hjälpa och fixa leder faktiskt till att drabbade tystnar i onödan.

Flera av de som medverkar på Internationella Alzheimerdagen i Göteborg har personliga erfarenheter av Alzheimers sjukdom och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar. Programvärden Stina Wollter har fint uttryckt behovet av kunskap som anhörig – för varje gång hon får lära sig lite mer blir hon lite mindre rädd.

Mikael Neumann utlovar en musikalisk underhållning med ”glimten i örat” och han kommer säkert att nämna sin pappa och musikerkollega Ulrik Neumann, om inte annat då han ska framföra kompositörens mycket omtyckta Kärleksvals.

Sist men definitivt inte minst av de som intar scenen den 21 september har vi allas vår Thomas von Brömssen. En fulländad underhållare, som knappast behöver någon presentation.

 

VAD?   Internationella Alzheimerdagen

VAR?   Göteborgs konserthus

NÄR?   Måndagen den 21 september kl 18-21

HUR?   Kom gärna i god tid. Fri entré, ingen förbokning.

 

FAKTA:

Den Internationella Alzheimerdagen, World Alzheimer’s Day™ instiftades den 21 september 1994 av den globala samarbetsorganisationen Alzheimer’s Disease International, ADI, som för fjärde året firar hela september som Alzheimermånaden. Som Sveriges representant i ADI har vi i Alzheimer Sverige i uppdrag att manifestera händelsen i vårt land. Syftet med Alzheimermånaden och Alzheimerdagen är att ge kunskap och ha roligt. Därför blandar vi forskares föredrag med framträdanden av olika artister.

Alzheimer Sverige bildades 1986 under namnet Alzheimerföreningen i Sverige och är en riksorganisation som arbetar för drabbade av Alzheimers sjukdom och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar samt deras anhöriga. Vi bedriver telefonrådgivning, arrangerar Alzheimer Café runtom i Sverige, manifesterar Internationella Alzheimerdagen samt ger ut tidningen Minnesvärt (tidigare Alzheimertidningen).

Alzheimers är inte bara en sjukdom utan även en samlingsbenämning för alla de svåra kognitiva hjärnsjukdomarna, där till exempel vaskulär demens, frontallobsdemens och Lewy Bodys sjukdom ingår. I dag beräknas 180 000 personer i Sverige vara drabbade av någon demenssjukdom, varav 60-70 procent beräknas ha Alzheimers sjukdom. Omkring 9 000 beräknas vara unga demenssjuka, det vill säga under 65 år. Kostnaderna för demenssjukdomarna är enorma – 63 miljarder årligen, vilket är mer än vad kostnaderna för cancer, hjärt/kärl-sjukdomar och stroke är tillsammans.

 
Internationella Alzheimerdagen 2015 firas i Göteborg.