Hade Don Quijote Lewy body sjukdom?
Tidningen Minnesvärt 1/2016 Tema Lewy body sjukdom
I skolan fick vi lära oss att Miguel Cervantes 1600-talsroman Don Quijote var en parodi på senmedeltidens romantiska riddarromaner. 400 år senare lades medicinska aspekter på synhallucinationerna och kampen mot väderkvarnarna. Riddaren av den sorgliga skepnaden var helt enkelt en perfekt beskrivning av en LBD-patient!
Lyckan är oss mer bevågen än vi kunna önska, ty där borta ser du, käre Sancho, trettio eller fyrtio jättar komma emot oss. Jag tänker strida med dem och ta livet av allesammans.
Citatet är från Miguel Cervantes roman Don Quijote, vars första del gavs ut 1605. Don Quijotes vapendragare Sancho Panza svarar att han inte ser några jättar utan bara väderkvarnar. Armarna som rör sig är vingar, som sätter igång kvarnstenen.
Det märks att du inte har en aning om äventyr, säger Don Quijote. Det är jättar, och om du är rädd, så dra dig undan och läs dina böner. Jag däremot skall inlåta mig med dem i en våldsam och ojämn kamp.
Don Quijote anfaller och slås omkull. Han förklarar att en trollkarl har förvandlat jättarna till väderkvarnar. Äventyret fortsätter med får som ska anfallas och mycket annat.
Don Quijote hade antagligen Lewy body sjukdom. Bild: Tidningen Minesvärt 1/2016
Litteraturhistoriskt har man sett Cervantes mästerverk som en sätt att förlöjliga senmedeltidens riddarideal och den tidens skräplitteratur. Don Quijote tror att han är en ädel riddare men hans hjälm är ett handfat av mässing. Hans vapendragare rider på en åsna. Han tillber den sköna jungfrun Dulcinea av Toboso, som egentligen är en fattig bondflicka. Don Quijote tror sig rädda sköna jungfrur, men oskulden är sedan länge borta då de i verkligheten är prostituerade.
Don Quijotes underliga beteende har gett upphov till medicinska teorier, till exempel att den litterära figuren led av psykisk sjukdom av typen schizofreni eller paranoida tankar.
1999 lade P J García och L Gulliksen fram en klinisk analys av Don Quijote sett med kognitiva och neuropsykiatriska forskarögon. Artikeln fick rubriken Did Don Quijote have Lewy body disease? och publicerades i Journal of the Royal Society of Medicine. Svaret blev kort och gott att den litterära figuren uppfyllde många kriterier. Forskarna menade att Cervantes måste ha sett en LBD-patient i verkligheten och översatt dennes beteende till sin sorglige riddare.
Elisabet Londos, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet är ledande expert på LBD i Sverige.
Vad var det då García och Gullriksen hade uppmärksammat? Förutom komplexa synhallucinationer och paranoida vanföreställningar ser de att Don Quijote har en fluktuerande kognition. Personer i hans omgivning konstaterar att han ibland är som förryckt och vid andra tillfällen precis som vanligt.
Till de kognitiva problemen noteras att han felidentifierar personer och visar på dåligt omdöme. Hans tidsuppfattning är skev – tre dagar kan passera på en timme.
Han är ofta överdrivet upphetsad, gör konstiga saker och uppträder som om han lider av sömnbrist. Don Quijotes kropp rör sig när han sover; han går upp, faller ur sängen eller slåss.
Cervantes har en helt perfekt beskrivning av en REM-sömnstörning, konstaterar Elisabet Londos. Don Quijote har även problem med avståndsbedömningar.
Elisabet Londos är forskare vid Lunds universitet och överläkare vid Minneskliniken i Malmö. 2001 lade hon fram Sveriges första kliniska avhandling om LBD, vilket gör henne till Sveriges främsta expert på sjukdomen.
När jag läste Don Quijote satte jag en post-it-lapp på varje ställe jag kände igen symptomen, säger hon. Till sist kunde jag inte stänga boken så tjock var den.
TEXT: LENA BREITNER
Vill du veta mer om Lewy body sjukdom? Mer information hittar du på vår hemsida under följande länkar:
- Grundläggande faktaartikel om sjukdomen.
- Jag har aldrig sett deras ansikten – grundläggande fakta om sjukdomen och forskning. Artikeln publicerad i Tidningen Minnesvärt 1/2016
- Typiskt för Lewy body-patienter" - en checklista publicerad i Tidningen Minnesvärt 1/2016
- Robin Williams självmord ses i nytt ljus – Lewy body sjukdom dödade honom menar änkan. Artikel i Tidningen Minnesvärt 1/2016
- Boken om Stig. Carina Boberg om När Lewybody flyttade in – hennes mentala skilsmässa. Artikel i Tidningen Minnesvärt 1/2016
Bli medlem och få tidningen Minnesvärt i brevlådan eller kontakta kansliet direkt! Vi har kanske några exemplar av vårt temanummer om Lewy body sjukdom att skicka till dig som ny medlem!
- Kognitiva sjukdomar
-
Om vikten av en demensstrategi
-
Forskning om demenssjukdomar belönas med Nordiska Medicinpriset 2017
-
Från mus till människa
-
Nordisk konferens i Alzheimerhuset 5-8 juni
-
Temakväll om Alzheimerssjukdom i Tomelilla 26 sep 2013
-
Kampen mot fall räddar liv
-
Magra seniorer lyckades gå upp i vikt i Staffanstorp
-
Omfattande arbete om de mest sjuka äldre
-
Blodtrycksmedicin mot alzheimer?
-
Unik forskning ökar möjligheten att bota Alzheimers sjukdom
-
Aktuell forskning presenteras i Malmö
-
”Det är du och jag som måste göra skillnad”
-
”Blir så arg att jag får blodsmak i munnen”
-
” Mormor blev hånad, kränkt och ignorerad sitt sista år i livet”
-
Alzheimerföreningen: Demenssjukdomar är svåra hjärnsjukdomar – inte normalt åldrande!
-
Yngre med demenssjukdom en bortglömd grupp
-
Specialinriktade hemtjänstgrupper ger riktad demensvård
-
Göteborgsforskare närmare Alzheimer-gåtans lösning
-
Premiär för Alzheimer Café Lidingö
-
Samverkan för integration i demensvården i Malmö
Telefonrådgivning
Språk: sv, dk, en 020-73 76 10Persiska: 0766-48 63 83
Bosniska (BKS): 0760-40 07 36
Hitta din lokalförening!
Alzheimer Sverige finns på flera orter.