Bara åtta av trettio hälsokostbutiker hänvisar till läkare vid demenssymptom. Det avslöjar SVT Nyheterna, som i dag följer upp gårdagens avslöjande om falska hälsopåståenden om att gurkmeja, kokosolja och andra naturläkemedel hjälper mot Alzheimers. Att påstå något sådant för en kund är olagligt, konstaterar SVT.

Nu visar alltså SVT-granskningen att ytterst få hälsokostbutiker berättar att man måste söka läkare vid minnesproblem. Se videoinslaget här.

I inslaget kommenterar Lennart Minthon vid Minneskliniken i Malmö och Alzheimer Sveriges ordförande Krister Westerlund. Budskapet är kristallklart. Det finns bara en sak att göra vid minnesproblem: Gå till läkare!

Det behöver alltså inte vara Alzheimers. En minnesutredning handlar om att utesluta andra eventuella orsaker till de kognitiva problemen. Det kan handla om B12-brist, en tumör i hjärnan, läkemedelspåverkan eller helt enkelt att patienten har närings- och vätskebrist (äter och dricker dåligt och hoppar över måltider).

Om det är en minnessjukdom är diagnosen oerhört viktig att få. Den är grunden för att få läkemedelsbehandling, som är symtomlindrande och som kan förbättra men också förlänga livet för patienten upp till 36 månader. En annan viktig, men ofta förbisedd, orsak till att söka läkare och få en diagnos är att den är grunden för att få stöd och hjälp, till exempel rätt till färdtjänst och riksfärdtjänst, rätt till vissa hemtjänstinsatser, rätt till plats på dagverksamhet eller rätt till plats på ett boende.
TEXT: LENA BREITNER