SVT avslöjar i dag hur hälsokostbutiker i Sverige lurar kunder att gurkmeja, kokosolja och andra naturmedel kan hjälpa mot Alzheimers och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar. Besök vid 30 av landets hälsokostbutiker visar att hälften använder sig av påståenden om naturmedels påverkan på Alzheimers som inte är sanna - och som dessutom är olagliga. 

Utrustad med dold kamera har reportern Malin Ottander besökt 30 hälsokostbutiker i landet. Vid varje besök har hon berättat samma historia - om en mormor som börjar glömma. Sedan förs samtalet in på Alzheimers sjukdom där "kunden" undrar om det finns någon preparat som skulle kunna hjälpa mot Alzheimers. Replikerna har, enligt SVT Nyheterna, konstruerats i samråd med professor Lennart Minthon vid Minneskliniken i Malmö. 

SVT Nyheter har i dag lagt ut ett drygt 2 minuter långt inslag där det framgår hur butikspersonal uttrycker sig att t ex gurkmeja "kan hjälpa till och stoppa lite grand" vid Alzheimers. Vid en fråga om något kan motverka ärftlig Alzheimers ger ett butiksbiträde rådet att kombinera Ginkgo Biloba med B12.

Det finns en nyhetsartikel om granskningen, som ni har här. Det framgår här att kliniska studier gjorts på eventuell påverkan på Alzheimers av naturmedel, men inga effekter har kunnat påvisas. SVT informerar också om att lagen är tydlig vad gäller hälsopåståenden och naturpreparat. Det gör att man kan dra slutsatsen att hälften av de besökta butikerna bryter mot lagen när de utlovar vad preparaten kan göra för människor som har Alzheimers sjukdom.

Vi ser fram emot ett större reportage om SVT:s granskning i kvällens nyhetssändningar av Aktuellt och Rapport.
TEXT: LENA BREITNER