Julianne Moore segertippad för Oscar - engagemang mot Alzheimers high fashion i USA

I natt arrangeras årets Oscarsgala. Många kommer att sitta uppe i natt för att se vilka som tar hem statyetterna, eller bara för att ta del av underhållning, tal och skämt.

Som vanligt spekuleras i vilka som ska vinna. Det tycks inte ens vara en diskussion om att skådespelaren Julianne Moore kommer att få en statyett för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen Still Alice, en film som handlar om en professor i lingvistik som diagnostiseras för tidig Alzheimers sjukdom.

SF Bio konstaterar i sin förhandsanalys att det bara är en mikroskopisk chans att någon annan ska vinna den statyetten. Julianne Moores rolltolkningen ses som en av de bästa i hennes karriär. Hon har dessutom vunnit i princip varenda gala hon har varit nominerad till. Hon fick en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll i januari, en av de viktigaste priserna inför Oscarsgalan, och senast i går fick hon motsvarande pris i Film Independent Spirit Awards. 

Vi på Alzheimerföreningen har inte sett filmen, för den har Sverigepremiär först om en dryg månad. Däremot har vi läst boken som filmen bygger på, läst recensioner av filmen och följt utvecklingen i USA i media och på sociala medier.

Boken som filmen bygger på är skriven av Lisa Genova, som studerade neuropsykologi vid Harvard när en nära släkting drabbades av Alzheimers sjukdom. Hon har alltså doktorerat i neurologi men valde den skönlitterära banan för att beskriva den drabbades kamp för att försöka vidmakthålla sin livsstil och värdighet trots sjukdomsförloppet. Huvudpersonen är alltså en språkprofessor vid namn Alice Howland, som plötsligt upptäcker att något inte står rätt till. Hon får diagnosen tidig Alzheimers och filmen handlar om den första tiden med sjukdomen och om att försöka leva i nuet.

Kristina Westerlund, som arbetar på Alzheimerföreningen Sveriges kansli, bland annat med telefonrådgivning, har själv erfarenhet som anhörig till demenssjuka.

Boken är en av de bästa skildringarna av att leva med Alzheimers, säger hon.

Recensionerna av filmen Still Alice har varit minst sagt lysande. Möjligen att någon tyckt att Julianne Moore dominerar filmen för mycket medan hennes familj blir blekare. Men är det då inte för väl att en Alzheimersdrabbad själv får stå i centrum för en gångs skull?

Filmen och mottagandet av denna berättar också om en tidsanda. En tidsandan i USA, vill säga.

I USA är Alzheimers sjukdom "high fashion" bland kändisar och politiker, säger Alzheimerföreningens ordförande Krister Westerlund.

Genom åren har många kända amerikaner gått ut med att de har Alzheimers sjukdom eller någon annan demenssjukdom. Ronald Reagan och Rita Hayworth banade vägen för ett öppnare USA.

2011 gick countrysångaren Glenn Campbell ut och berättade att han nyligen diagnostiserats för Alzheimers sjukdom. Sedan stack han ut på en sista turné. I en radiointervju berättar hans fru, tvärt emot vad de hade befarat, att alla konserter blev totalt utsålda. Han hyllades för sitt mot och öppenhet. I dag lever Glenn Campbell på ett demensboende då sjukdomen har gått väldigt långt långt.

Många kända personer har engagerat sig i kampen mot Alzheimers. Bland de mest kända räknas Barack Obama och Maria Shriver.

Den förre är som bekant president. Barack Obama har deklarerat att Alzheimers är ett potentiellt framtida hot mot nationen. Över 5 miljoner är drabbade i USA i dag och antalet ökar. 2012 dök rubriker upp om att Obama förklarat krig mot Alzheimers.

Den andra personen vi nämner är Maria Shriver, känd i Sverige som en i Kennedyfamiljen och tidigare gift med Arnold Schwarzenegger, som väl knappast behöver en presentation. Maria Shriver engagerade sig mot Alzheimers efter att hennes pappa 2003 diagnostiserats med sjukdomen. Hon var då guvernörshustru i Kalifornien och skrev en bok "What's Happening to Grandpa?". Boken blev sedan en del i HBO:s "The Alzheimer's Project", fyra dokumentärer om Alzheimers, där Maria Shriver var produktionsledare. Dokumentärprojektet The Memory loss tapes fick två Emmys 2009, varav en var för Shrivers "Grandpa, Do You Know Who I Am?".

Vi skulle kunna fortsätta slänga oss med namn på amerikanska skådespelare, politiker och andra kändisar som engagerar sig i kampen mot Alzheimers sjukdom. Den som följer kampanjer i USA som #endalz#rememberme eller #mybrain noterar att det på sociala medier är helt okey att publicera bilder och berätta om nära anhöriga som är drabbade.

My Brain är en kvinnokampanj. I USA är 13 miljoner kvinnor antingen drabbade av Alzheimers sjukdom eller vårdar någon som har det. Alzheimers sjukdom är kort och gott väldigt mycket av en kvinnofråga. Och vilka hittar du i denna kampanjen?  Jo, Lisa Genova, Julianne Moore och Maria Schriver för att nämna några, se här.

Detta ger en bra bild av situationen i USA inför Oscarsgalan. I USA samlar man in mycket pengar till forskning och talar öppet om sjukdomen. Alzheimers ligger i tiden och de som bestämmer vem som ska få en statyett är inte oberörda av trender i samhället.

I USA är det lika naturligt för dem att tala om Alzheimers sjukdom som det är för oss i Sverige att tala och samla in pengar till cancer och hjärt-kärl-sjukdomar. Men i Sverige har hjärnsjukdomarna fortfarande låg status och det finns en stor skam, säger Krister Westerlund.

Det är därför Alzheimerföreningen Sverige håller tummarna i natt för Julianne Moore. Inte bara för att vi förstår att hon gjort en strålande insats som skådespelare. En Oscar till Julianne Moore skulle betyda fler sålda biobiljetter och DVD-filmer i Sverige till filmen Fortfarande Alice. Och kanske att vi svenskar skulle våga bli lite öppnare, vi också.

TEXT: LENA BREITNER