Körsång väcker minnen för minnessjuka - seminarium i Stockholm 17 november

Hjärnan är fantastisk! Den är en jättespännande del av vår kropp som gör en massa saker, allt från att styra vår andning till att samla på en mängd information och erfarenheter. Men hjärnan kan också få problem, som att tappa minnesfunktioner.

Typiska minnessjukdomar är Alzheimers eller vaskulär demens, där den senare kan påskyndas om vi drabbats av en stroke. En del människor drabbas av bestående hjärnskador vid allvarliga olyckor. Även här kan minnesfunktioner påverkas.

Men det finns vägar att hitta tillbaka till rum som stängts. Hjärnan är nämligen, som vi skrev i början, fantastisk. Förlorat minne kan återuppväckas, till exempel genom körsång. Boka in tisdagen den 17 november för en seminariedag om projektet Vi sjunger hjärna! 

Alzheimer Sverige samarbetar sedan en tid tillbaka med Studieförbundet Bilda, som vi arrangerar Alzheimer Café i Göteborg, Karlstad och Halmstad med. Vi samarbetar också med dem i projektet Vi sjunger hjärna! 

Vi sjunger hjärna! bygger på engelska Alzheimerförbundets koncept Singing for the brain, som handlar om att drabbade, anhöriga och vårdare ska sjunga tillsammans och uppleva välkända sånger. På ett häpnadsväckande sätt  ökas välbefinnande samtidigt som hjärnfunktioner kan förbättras.

I år hålls utbildningsdagar i Stockholm. Dels den 16 november för musikansvariga och körledare inom olika kyrkofamiljer.

Tisdagen den 17 november arrangerar Studieförbundet bilda och Alzheimer Sverige en seminariedag på Bilda Studios, Hangövägen 18 i Stockholm. Erfarenheter från projektet varvas med intressanta föreläsningar och workshops.

 

Anmäl dig senast 10 november till Maria Högtorp, maria.hogtorp@bilda.nu.

För mer information, gå in på Bildas hemsida

Här ar du program för utbildningsdagen Seminariedag Vi sjunger hjärna_17 november 2015