Har du hört talas om Alzheimer Society of Sweden? Nä, vi anar att du inte har det, men det syftar faktiskt på oss. Det är så vi i snart trettio år har översatts i internationella sammanhang.

Fram till nu har vi alltså på svenska hetat Alzheimerföreningen Sverige, eller Alzheimerföreningen i Sverige, som vi hette vid grundandet 1986. På engelska blir det Alzheimer Society of Sweden. Samma år som vi grundades gick vi nämligen med i den globala samarbetsorganisationen Alzheimer’s Disease International och den europeiska Alzheimer Europe. I den förra blev vi faktiskt medlem nummer 10 av i dag drygt 103 medlemmar.

Sedan 1986 har vi alltså verkat med dubbla namn som inte varit så lika. I samband med att allt mer information läggs ut på internet så nämns vi allt oftare i sammanhang som människor inte alltid hittar oss på. Prickar över o:n måhända ses som exotiskt i vissa sammanhang, men vårt svenska ”föreningen” är väl ungefär lika internationellt begripligt som ”spoločnost”. För er som inte visste det översätts Slovenská Alzheimerova spoločnost nämligen till Alzheimerföreningen i Slovakien.

Bland våra systerorganisationer slår nog Spanien längdrekord med 79 tecken inklusive mellanslag med sitt Confederación Española de Familiares de Enfermos de Alzheimer y otras Demencias. För säkerhets skull förkortar de det till CEAFA.

Tittar vi på trender väljer många enkla och korta namn som fungerar internationellt enligt principen Alzheimer Europe. Det heter till exempel Alzheimer Bulgaria, Alzheimer Austria, Alzheimer Nederland, Alzheimer Portugal och Alzheimer Scotland. Fullt begripligt alltså!

Vi lade fram våra tankar vid senaste årsstämman, som gillade vår motivering att byta namn eftersom det numera ska vara enkelt, kort och begripligt – nationellt såväl som internationellt. Namnbytet är nu registrerat.

Så nu heter vi Alzheimer Sverige. I internationella sammanhang blir vi Alzheimer Sweden. Vår nya hemsidesadress kommer snart att bli alzheimersverige.se och andra små ändringar kommer att göras på hemsidan, broschyrer och annat.

Som om det inte vore nog byter vi namn på vår tidning. Det tidigare Alzheimertidningen fick tyvärr en del att tro att vi var en medicinsk tidning, som bara behandlade en av de många kognitiva hjärnsjukdomarna. Med det nya namnet Minnesvärt vill vi signalera att vi är en bredare tidning än så. Vi berör anhörigsituationen, yrkesroller, politik och samhällsutveckling.

Teckna gärna en prenumeration där medlemskap ingår. Eller ge bort i present till någon. Det kostar 200 kronor per år och 2000 kronor för ständigt medlemskap. Beställningsformulär har du här så kan du garantera dig om att snart få läsa om varför Smedbygården i Åkersberga valts till Sveriges bästa demensboende. Kommunala politiker och tjänstemän borde inse att arkitekturen påverkar mer än vad de tycks tror!


Hälsningar
Krister Westerlund
ordförande Alzheimer Sverige