Pressresumé om demensstatistik, Ann Allan, Kristina Telerud och pärlande Patricia

I veckan har det varit mycket tal i media om demensfrågor och om hur vård och omsorg fungerat. Vår senaste Alzheimertidningen har tagit upp mycket om Socialstyrelsens senaste statistik och rapporter. Vi har börjat att lägga ut en del nyhetsmaterial och du kan läsa de första två inläggen här och här. 

Rapport uppmärksammade frågan om att demenssjuka dominerar på landets äldreboenden, se här för morgoninslaget (ca 4.20 in i programmet) och här för kvällsinslaget här (ca 16 min in i programmet). Notera att inslagen bara är tillgängliga t o m 26 november 2014. Ni har också en skriftlig sammanställning från SVT här under rubriken "Demenssjuka tar över på äldreboenden", vilken troligen ligger kvar längre.

SVT gick vidare med ett intressant inslag och intervju med Anders Wimo, familjeläkare i Hälsingland och professor vid Karolinska institutet. Det är bland annat han som ligger bakom beräkningarna om antalet demenssjuka i Sverige och om samhällskostnaderna kring demensvård och -omsorg. Vinkeln är att det finns forskning som tyder på att risken att drabbas av demens minskar. Det här är något som professor Caroline Graff också talade om på Alzheimerdagen i Solna den 22 september. Hon menade att den troliga orsaken till minskningen är att vi i dag arbetar mot blodtryck,  blodfetter och är uppmärksamma på risker för diabetes, något som alltså Anders Wimo håller med om. Han understryker också att siffrorna vi talar om är prognoser som samhället måste förhålla sig till. Och han understryker också att oavsett prognoserna är situationen ganska ansträngd ändå. Vi behöver bygga ut demensvården och -omsorgen.  Lyssna gärna på inslaget här. 

Skånska Dagbladet skriver i dag om situationen för demenssjuka i Region Skåne. Vi hoppas att materialet läggs ut under dagen, så vi kan länka.

Dessutom har 13-åriga Patricia Lavesson från Kävlinge, som pärlar för Stiftelsen Alois Alzheimer har varit med i Aftonbladet, se här, och Lokaltidningen Kävlinge, se här.

Ann Allan har varit i tv och radio och berättat om sin bok Jag såg något i dina ögon, mamma, som handlar om att vara anhörig och om sin demenssjuka mamma. Här länk till Sveriges Radio P4 Extra och Lotta Bromé. Hon var även med på SVT Morgon, se här. 

Glöm inte att lyssna på Stina Wollter samtala med diakonen Kristina Telerud, som varit mycket viktig för vår verksamhet i och med skapandet av Alzheimer Café för att bara nämna något. Samtalet har ni här.