Tisdagen den 31 mars öppnade det första Alzheimer Café i Sundsvall. Arrangemanget hölls på Café Piccolo på Rådhusgatan 37. Liksom första Alzheimer Café i Göteborg i förra veckan blev det succé.

– Det var proppfullt och det kom över sjuttio personer, berättar Alzheimerföreningen Sveriges ordförande Krister Westerlund. Det är genomgående så för varje nytt Alzheimer Café som vi startar upp att det blir succé. Det finns ett enormt sug efter kunskap.

Alzheimer Café är ett koncept som startade i Holland 1997, och som Alzheimerföreningen Sverige sedan 2006 driver i Sverige tillsammans med olika samarbetspartners. Tanken är att drabbade av Alzheimers sjukdom och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar och deras anhöriga ska kunna träffas under enklare former. I konceptet ingår att arrangemanget inte får kosta pengar och det ska alltid vara någon form av föredrag som bidrar till ökad kunskap om demenssjukdomarna eller om vården av demenssjuka.

I Sundsvall samarbetar Alzheimerföreningen Sverige med Studieförbundet Bilda. I tisdags hölls föredraget av Anders Wimo, professor och läkare, som talade på temat om det finns hopp om att kunna behandla eller förebygga Alzheimers sjukdom. Underhållningen stod ”Sundsvalls Evert Taube”, trubaduren Sven-Åke Melin för.

2013 STARTADES STIFTELSEN ALOIS ALZHEIMERS, MED SYFTE ATT STÖDJA KLINISK PATIENTNÄRA FORSKNING, VILKET I KLARTEXT BETYDER ATT PENGARNA INTE GÅR TILL FORSKNING PÅ DJUR. ALZHEIMERGÅTAN LIGGER HOS MÄNNISKAN, INTE HOS MÖSS. SÄTT IN DITT BIDRAG PÅ BG 900-3393 ELLER PG 90 03 39-3. WWW.ALZHEIMERSTIFTELSEN.SE