Med ett mäktigt trumpetsolo inledde jazzvirtuosen Jan Allan när Alzheimerföreningen firande Internationella Alzheimerdagen i Solna. De omkring 800 besökarna som trotsat det första höstrusket guidades genom en kväll av såväl allvar som glada skratt. Budskapen var att se människan och att kunskap ger trygghet.
– För varje gång jag tar reda på lite mer blir jag lite mindre rädd, sa konferenciern Stina Wollter, vars mamma är demenssjuk.

Måndagen den 22 september arrangerade Alzheimerföreningen manifestationer för Internationella Alzheimerdagen. I Stockholm, eller rättare sagt i Solna, hade vi en nästan fullsatt Aula Medica. Trots höstrusket som drog in över huvudstaden samlades ungefär 800 personer för att få en dos värme, livsfilosofi och mängder av kunskap kring de senaste rönen inom demensforskningen.

Underhållningen var i världsklass och inleddes med att jazzlegenden Jan Allan gav oss ett trumpetsolo som gick rakt in i hjärtat. In på scenen kom sedan konferencier Stina Wollter, som under kvällen skänkte åhörarna många visdomsord. Hon berättade bland annat om att hennes egen mamma drabbats av demens och om sin egen rädsla, men att för varje gång hon tar reda på lite mer så blir hon lite mindre rädd. Hon berättade också om att hon vald att vara öppen på sociala medier om sin mammas sjukdom, och att hon får enorm respons för sin öppenhet.

Professor Agneta Nordberg föreläste om vikten av tidig diagnostik. Hon tror att orsaken till att läkemedelsbranschen ännu ej har lyckats hitta ett botemedel handlar om att man testar medicinerna på för sjuka människor. Förbättrad diagnostik är troligen vägen till att på sikt kunna hitta ett botemedel.

Professor Caroline Graff föreläste om det som många undrar över – är demenssjukdom ärftlig?

Universitetslektor Elisabet Londos höll en gripande föreläsning om den ofta bortglömda demenssjukdomen Lewy Body demens, den som ofta kallas Don Quijotes sjukdom. Genom en patients målningar fick vi en skrämmande insyn i deras hallucinationer och drömvärld i form av ansiktslösa människor. Dessa patienter är ofta missförstådda och kan hamna på psykiatrin eller på demensboenden utan diagnoser. Genom rätt behandling i rätt ordning kunde vi på videofilm se hur patienter levde upp igen från att knappt ha kunnat resa på sig från en stol.

Bland föreläsarna fanns även den pensionerade diakonen Kristina Telerud, som berättade hur de hade byggt upp dagverksamheten på Ersta diakoni i slutet på 80-talet. Hennes budskap var att se människan. 1988 hade de beslutat sig för att stryka ordet ”dement” ur ordlistan.

- Du är dement är förfärligt att säga, menade Kristina Telerud och förklarade att dement kommer av latinet och betyder själlös.

För Ersta diakoni är demenssjuka inte själlösa. Genom ord och handling har de fått människor att växa och leva upp igen. Felet vi gör är att vi vill hjälpa till, det går ju snabbare. Ta ett steg tillbaka! Säg inte ”aktivera” och ”avlasta” utan ”stimulera till aktivitet” och att ge ”avlösning”.

Bland artisterna som framträdde fanns också Claes Malmberg, som fick publiken att kikna av skratt. Sångerskan Pernilla Andersson Dregen berättade finstämt om varför hon engagerat sig för Alzheimerföreningen och Stiftelsen Alois Alzheimer.

- Demens har kommit som en ovälkommen besökare i vår familj, sa hon och berättade mellan låtarna om sina funderingar och undran, till exempel om sjukdomen är ärftlig.

Höstrusket till trots så kom alltså omkring 800 personer till Aula Medica. Och kanske var det en härlig kontrast till värmen för själen vi fick i salen. Tack alla ni som kom och firade dagen med oss!

p.s. 13-åriga Patricia från Kävlinge som pärlar för Stiftelsen Alois Alzheimer hade skickat med 70 Minnesarmband till Stockholm och vi sålde slut på dem alla. Vill du beställa, se länk här.

p.s. igen. Orsaken till att vi firar Internationella Alzheimerdagen är att vi är medlemmar i världsorganisationen Alzheimer Disease International (ADI), som 1994 instiftade World Alzheimer’s Day™. Det betyder att samarbetsorganisationer i 103 länder kring den 21 september ska anordna aktiviteter för att sprida kunskap om Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar. Bara en organisation i varje land kan vara medlem i ADI och i Sverige är det alltså Alzheimerföreningen Sverige, som varit medlem sedan 1986 och som har uppdraget att manifestera Internationella Alzheimerdagen. Numera manifesterar ADI:s medlemmar faktiskt under hela september månad genom World Alzheimer’s Month™ som instiftades 2012.