Terry Pratchett planerade SF-roman om Alzheimers i Skymningsdalen

I dag kom fantasyförfattaren Terry Pratchetts sista roman ut i Storbritannien, The Sheperd’s Crown, som bland annat The Guardian har gjort en fin recension av och här har ni en väldigt fin av Telegraph. SF-världen gråter eftersom det är den sista romanen om Diskvärlden. Terry Pratchett avled nämligen i våras.

Av den internationella nyhetsrapporteringen framgår att Terry Pratchett planerade för flera nya böcker.

I efterordet till The Sheperd’s Crown ska Pratchetts assisten Rob Wilkins berätta att fantasyförfattaren vid sin död arbetade med fyra olika böcker. För oss i Alzheimervärlden fylls tårarna när vi läser om en av idéerna:

How the old folk of the Twilight Canyons solve the mystery of a missing treasure and defeat the rise of a Dark Lord despite their failing memories.

skriver Guardian

En fantasyroman om hur de gamla i Skymningsdalen löste mysteriet med den försvunna skatten och nedkämpade tillkomsten av den Mörka Fursten, trots sina sviktande minnen. Visst låter det som en fantasyroman om Alzheimers sjukdom! Åh, att han inte hann med detta!

Ni minns väl vad Terry Pratchett sa på Richard Dimbleby Lecture år 2010. Han talade om kampen mot dödliga sjukdomar.

Innan du kan döda ett monster måste du vara beredd att kunna säga dess namn, sa Terry Pratchett och uppmanade oss alla att säga dess namn. Det heter Alzheimers sjukdom och andra svåra kognitiva hjärnsjukdomar.

TEXT: LENA BREITNER