Har Don Quijote något gemensamt med den älskade komikern och skådespelaren Robin Williams? Det är högst troligt. Medicinska forskare tror nämligen att romanfiguren som fäktas med väderkvarnar hade Lewy body sjukdom (LBD).

Robin Willliams självmord påstods först handla om depression, men ett år efter dödsfallet gick änkan ut och dementerade uppgiften. Efter obduktion kunde hon konstatera att det var Lewy body sjukdom som dödat hennes man.

I Sverige lever omkring 20 000 personer med sjukdomen. De flesta är män. Många saknar en korrekt diagnos och kan vara felbehandlade, vilket tyvärr kan förvärra deras livssituation.

Alzheimer Sverige och Tidningen Minnesvärt har tagit hjälp av Sveriges främsta LBD-expert, forskaren och läkaren Elisabet Londos, för att i ett antal artiklar beskriva en både fascinerande och skrämmande sjukdom.

Artiklarna har publicerats i tidningen Minnesvärt 1/2016, som damp ner i brevlådan på skärtorsdagen. Vi brukar lägga ut ett urval av tidningens texter efterhand, men då det är påsk med många tidningsfria dagar, samt inte minst då information om sjukdomen är viktig, så börjar vi lägga ut artiklar från vårt tema-nummer redan i dag.

Håll utkik!

TEMA-ARTIKLAR OM LEWY BODY SJUKDOM
Minnesvärt 1/2016

(länkar till artiklarna läggs ut efterhand publicering sker))

"Jag har aldrig sett deras ansikten" om Lewy body-patienter som inte berättar hela sanningen för anhöriga.

"Typiskt för Lewy body-patienter" - en checklista

"Hade Don Quijote Lewy body sjukdom?" - litterära referenser från 1600-talet

"Robin Williams självmord ses i nytt ljus" - Lewy body sjukdom dödade honom menar änkan.

"Boken om Stig" Carina Boberg om När Lewybody flyttade in - hennes mentala skilsmässa