Poké bowl ocean – mat för minnet

Poké Bowl är den kända rätten från Hawaii som blivit populär också i Sverige. Poké som betyder "skuren bit" och rätten är en blandning av några av våra nyttigaste råvaror och ingredienser. En riktig boost för både kropp och knopp.

 

Recept: Cecilia Hjälmroth, In the pink

För 4 personer 

  • 4 dl rå lax
  • 7 dl kålris (vitkål eller blomkål)
  • 3 dl färsk bladspenat
  • 2 avokado skuren i bitar
  • 1 dl surkål eller kimchi
  • 4-5 tomater
  • 2 dl blåbär eller svarta vinbär 

Svamp

  • 2 tsk kokosolja
  • 4-5 dl svamp
  • 1 vitlöksklyfta
  • Persilja efter smak

Grönkålspesto

  • 2 dl olivolja
  • 3 msk pumpafrön
  • 1 dl valnötter
  • 1 kruka basilika
  • 2 dl färsk grönkål
  • 1 krm salt (gärna himalaya-salt) 
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Riv vitkålen för hand för att få lite motion eller använd en hushållsmaskin. Lägg i botten på fyra djupa skålar. 
  2. Skär laxen i små bitar, försök att få tag på vildfångad lax som har varit fryst. Lägg i lagom stora högar i varje skål.
  3. Skölj spenaten och lägg i små högar i skålarna. 
  4. Skär avokado och tomater och lägg även dem i små högar. 
  5. Stek svampen, vitlöken, persiljan i kokosoljan och lägg i skålarna. 
  6. Lägg även surkålen i små högar.
  7. Toppa med svenska tinade blåbär eller svarta vinbär.
  8. Mixa alla ingredienser till peston, den ska vara ganska rinnig och ringla den över salladen. 
  9. Ät gärna med pinnar så blir måltiden naturligt lite långsammare.

 

Tips!

Köp surkål och fermenterade grönsaker i glasburk istället för konserv av metall. De senare är ofta pastöriserade och då går många nyttiga bakterier förlorade.

In the pink

Cecilia Hjälmroth är både utbildad närings- och örtterapeut – och medicinsk massageterapeut – och efter arbetet med kost, näring och massage på ett idrottsmedicinskt centrum tog planerna för In the pink form under 2015 – ett ställe där man skulle kunna fika, umgås och samtidigt äta hälsosam och näringsrik mat. På In the Pink erbjuder Cecilia förutom den goda maten också kvällsföreläsningar inom näringsrik kost och hälsa, samt kurser i surkålstillverkning, örtmedicin, rawfoodgodis m.m.  

Cecilia Hjälmroth, In the pink