En jul att minnas med
Alzheimer Sverige

Ge bort en minnesvärd gåva

Ge bort en minnesvärd gåva

Alzheimer Sverige är en rikstäckande patient- och anhörigorganisation för människor med svåra kognitiva hjärnsjukdomar samt deras anhöriga. Vår uppgift är att ge råd och stöd, bedriva opinionsarbete och informationsspridning samt verka för bättre vård.

Minnesvärda armband

Stöd oss genom att köpa vårt armband med texten MINNESVÄRD på nickelfri metallplatta. Armbandets längd kan justeras, är unisex och passar alla. Hela intäkten går oavkortat till Alzheimer Sveriges arbete för personer med kognitiva sjukdomar.

Swish QR-code

Swisha 225 kr till 123 270 06 31 med namn och adress så kommer ett armband i en fin organzapåse på posten.

En Sång för Martin

Sven Wollters fina rollprestation i ”En sång för Martin” har rönt stor uppmärksamhet under många år. Filmen köps via Alzheimer Sverige som Sven Wollter också själv var mycket engagerad i.

Barbara Hartmann (Viveca Seldahl) är violinist i en symfoniorkester. När orkestern får tillskott av den prisbelönte kompositören och dirigenten Martin Fischer (Sven Wollter) faller de handlöst för varandra och bryter upp från sina tidigare liv för att leva tillsammans. Plötsligt börjar Martin att bli glömsk och förvirrad. Martin lider av Alzheimers sjukdom och försvinner långsamt in i sig själv. Men Barbara vill inte ge upp sitt livs kärlek. Inte utan kamp…

Se trailer

Medlemskap i Alzheimer Sverige

Stöd oss genom att bli medlem! Tidningen Minnesvärt som tar upp aktuella händelser inom vård och omsorg, ingår i medlemskapet i Alzheimer Sverige. Bli medlem idag så missar du inte viktiga nyheter. I det senaste numret av Minnesvärt kan du bland annat läsa om hur kommunerna tacklar covid 19 på våra vårdboenden.

Skapa en minnesvärd jul

Julen ska vara en tid av värme och gemenskap. När en familjemedlem drabbats av alzheimer eller annan minnessjukdom är det viktigt att minnas allt det fina och bevara sina minnen för er själva, vänner och familj. Därför har vi samlat våra bästa tips på hur man kan skapa en minnesvärd jul.

Skapa kalender av minnen

–familjens högtider och minnen månad för månad

Dina släktingar har säkert album hemma med minnesvärda foton, ta fram de bästa minnena, scanna in och skapa en väggkalender som blir en fin julklapp. Varje månad kommer gåvan att påminna om kära minnen.

Skapa en spellista

–låt musiken väcka känslorna

Fråga runt i familjen vilka låtar man kommer ihåg från när man var liten eller vilka jullåtar som har blivit ens favoriter med åren. Fråga vad låten betytt för just den familjemedlemmen. Sätt ihop den perfekta jullistan med alla era favoriter i tex Spotify, berätta om låtarnas betydelse så att minnena sprids och lever kvar i familjen.

Ge bort ett personligt pussel eller memory-spel

–träna minnet med fina minnen

Ta era favoritfotografier och skapa ett pussel eller memoryspel – passar lika bra som julklapp som en gåva till påsk eller födelsedagen. Att lösa ett pussel eller spela memory aktiverar hjärnan och har kognitiva fördelar samtidigt som ni blir påminda om ett trevligt minne.

Vi önskar eder alla
en minnesvärd jul

Läs mer om kognitiva sjukdomar

Det finns ingen sjukdom som heter demens, det är endast ett samlingsnamn på en rad symptom som kan bero på olika sjukdomar och skador. På vår hemsida kan du läsa mer om kognitiva sjukdomar, att leva med minnessjukdom, utbredning och statistik samt forskning och nyheter.