En av den viktigaste resurserna för stöd och trygghet, de anhöriga, har i princip utestängts att delta i vården.

Sven Larsson f.d ordförande Alzheimer Örebro län och Jan Backlund ordförande Alzheimer Örebro län har skrivit ett debattinlägg publicerat i Nerikes Allehanda 11/7
Där påtalar de bristerna i det svenska välfärdsamhället som har lett till att allt för många sköra människor har fått avsluta sina liv ångestfyllda och utan sina anhöriga vid sin sida.
 

Det är en skam för ett välfärdssamhälle att människor fått genomlida sina sista timmar i livet – ofta ångestfyllda - utan att anhöriga funnits där. En så avgörande fråga för en värdig död måste man kunna lösa. Samhället har misslyckats i att skydda de mest utsatta och sårbara grupperna under coronakrisen. Sammanvägningen av medicinsk och social sårbarhet har inte fungerat. Den fysiska distanseringen var nödvändig av smittspridningsskäl. Men den sociala distanseringen med isolering har varit förödande. Den talar emot all den trygghet som en god demensvård ska svara för: personcentrerat bemötande, närvaro och gemenskap.
För framtiden duger det inte med några nya elegant formulerade måldokument eller andra kosmetiska åtgärder. Nu krävs betydligt tuffare och mer omvälvande konkreta åtgärder för avgörande förändringar.

Läs hela debattinlägget här: 

På grund av den rådande situationen med Coronaviruset ber vi er kontakta oss för planerade café tillfällen under våren 2021.

Alla är varmt välkomna, det är fri entré och självklart bjuder vi  på god fika!

 

I normala fall skulle Café minnesvärt inlett höstsäsongen i september, men i det rådande läget med Corona vet vi inte när och om våra aktiviteter kan starta upp igen.

Vi inväntar besked från Folkhälsomyndigheten och hoppas att bättre tider stundar och att vi i Sverige snart kan lämna pandemin bakom oss.

 

Kalendarie ÖrebroPlats: Anhörigcenter, Brolyckans samlingssal, Tulegatan 8 – 12

Anmälan senast tisdag samma vecka till tel. 019-21 32 30 eller anhorigcentrum@orebro.se
Annons i NA några dagar före programmen.

Ett samarbete mellan:
Alzheimer Örebro län, Bilda, Örebro kommun, Anhörigcenter, Alzheimer Sverige

 

 

Kontaktinformation

Ordförande: Jan Backlund
Telefon: 0725-138877 
jan_backlund@hotmail.com